czwartek, 24 listopada 2016

Murzynek z kokosem

Coś na słodko....tradycyjny murzynek w nieco innym wydaniu bo z kokosem. To ciasto zawsze się udaje i przede wszystkim szybko się robi. Kokosowy wierzch zaś jest doskonałym urozmaiceniem tradycyjnego murzynka.




Składniki:

250 g masła
350 g cukru
125 ml wody
3 łyżki kakao
350 g mąki tortowej
cukier waniliowy
3 duże jajka
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
marmolada lub dżem -  najlepiej aby był lekko kwaskowy - ok. 1 słoika
4 białka 
150 g wiórek kokosowych

Przygotowanie:

Wodę, masło, 250 g cukru, kakao oraz cukier waniliowy zagotować i wystudzić. Z pozostałego cukru odmierzyć 1 łyżkę  dodać do jajek  ubić i dodać do masy kakaowej. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia  dodać do masy i wymieszać. Tak powstałą masę wylać na blachę. 




Białka ubić na sztywną pianę ( można dodać szczyptę soli) pod koniec ubijania dodać pozostały cukier. Powstałą pianę delikatnie wymieszać z wiórkami kokosowymi.  

Na wylanym na blasze cieście układać łyżeczką co kilka centymetrów porcję dżemu/ marmolady. Wierzch ciasta zaś pokryć pianą z kokosem



Piec 40- 45 min w temperaturze 180 stopni.

Smacznego :)  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz