Coś na słodko....tradycyjny murzynek w nieco innym wydaniu bo z kokosem. To ciasto zawsze się udaje i przede wszystkim szybko się robi. Kokosowy wierzch zaś jest doskonałym urozmaiceniem tradycyjnego murzynka.
Składniki:
250 g masła
350 g cukru
125 ml wody
3 łyżki kakao
350 g mąki tortowej
cukier waniliowy
3 duże jajka
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
marmolada lub dżem - najlepiej aby był lekko kwaskowy - ok. 1 słoika
4 białka
150 g wiórek kokosowych
Przygotowanie:
Wodę, masło, 250 g cukru, kakao oraz cukier waniliowy zagotować i wystudzić. Z pozostałego cukru odmierzyć 1 łyżkę dodać do jajek ubić i dodać do masy kakaowej. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia dodać do masy i wymieszać. Tak powstałą masę wylać na blachę.
Białka ubić na sztywną pianę ( można dodać szczyptę soli) pod koniec ubijania dodać pozostały cukier. Powstałą pianę delikatnie wymieszać z wiórkami kokosowymi.
Na wylanym na blasze cieście układać łyżeczką co kilka centymetrów porcję dżemu/ marmolady. Wierzch ciasta zaś pokryć pianą z kokosem
Piec 40- 45 min w temperaturze 180 stopni.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz