czwartek, 5 stycznia 2017

Bułeczki żytnio - pszenne.

Pachnące, chrupiące... po prostu mniam....

Przepis:
400 g mąki żytniej chlebowej,
200 g mąki pszennej chlebowej,
2 opakowania drożdży suchych,
300 ml ciepłej (ale nie gorącej) wody,
1 łyżka cukru,
2 łyżki oleju,
1,5 łyżeczki soli.




Przygotowanie bułek jest bardzo proste, Wystarczy wszystkie składniki włożyć do miski i wyrobić ciasto. Po wyrobieniu należy ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoja objętość
( aby przyspieszyć proces można wstawić do piekarnika nagrzanego do 50 stopni pamiętając o tym  że drzwiczki piekarnika musza być uchylone !). Po wyrośnięciu należy podzielić ciasto na mniejsze części oraz uformować z nich bułeczki. Układać je na blasze wyłożonej papierem. Z podanych powyżej proporcji wychodzi 8 - 9 sztuk dosyć sporych bułek. Wierzch bułeczek można posypać ulubionymi ziarnami - makiem, sezamem, pestkami słonecznika itp. Po uformowaniu bułek należy je jeszcze odstawić na jakiś czas aby ponownie wyrosły. 





Piec ok 20 - 25 min w temperaturze 200 stopni.
Po upieczeniu i wyjęciu z piekarnika wierzch bułeczek posmarować zimną wodą - ten zabieg pozwoli uzyskać super chrupiącą skórkę.



Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz