Pyszności..... Po raz pierwszy piekłam go na Święta Wielkanocne i już wiem że zagości na długo w moim menu
Składniki:
Ciasto:
6 jaj
80 gram cukru
200 g gorzkiej czekolady (moja miała 70% kakao)
50 gram masła
Krem czekoladowy (ganasz czekoladowy)
200 ml śmietanki 30% UHT
200 g czekolady gorzkiej
2 łyżki miodu
2 łyżki miękkiego masła
opcjonalnie 20 ml whisky lub likieru ( ja nie dodawałam)
dżem z czarnej porzeczki
Przygotowanie
Ciasto:
W garnku rozpuszczamy masło i dodajemy pokruszoną czekoladę - całość podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się czekolady. Białka ubijamy na sztywną pianę - podczas ubijania stopniowo dodajemy cukier. Do ubitej piany dodajemy żółtka dokładnie mieszamy oraz stopniowo dodajemy rozpuszczoną czekoladę z masłem. Całość delikatnie mieszamy. Blaszkę (dużą np. 45 x 35 cm -placek będziemy dzielić na 4 równe części;) wykładamy papierem do pieczenia - możemy delikatnie posmarować masłem. Masę wylewamy równomiernie na blaszkę. Pieczemy ok. 15 min w temp. 190 stopni. Następnie ciasto odstawiamy do wystygnięcia. Po ostygnięciu dzielimy go na 4 równe części. (trzeba to robić delikatnie i po ostygnięciu bo placek się kruszy)
Krem:
Śmietankę zagotowujemy z miodem. do śmietanki dodajemy pokruszoną czekoladę i podgrzewamy do rozpuszczenia się czekolady. Mieszając dodajemy miękkie masło i opcjonalnie likier. Masę przelewamy do miseczki i odstawiamy do momentu uzyskania konsystencji miękkiego masła.
Pierwszą cześć ciasta smarujemy dżemem z czarnej porzeczki i przykrywamy kolejną i smarujemy masą czekoladową. Nakładamy kolejną warstwę ciasta i smarujemy masą i przykrywamy ostatnią warstwą. Wyrównujemy brzegi ciasta i całość smarujemy pozostałą masą. Wierzch mazurka możemy ozdobić bakaliami.
Całość wstawiamy do lodówki na ok 30 min.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz